WIM BOYDENS

Wim Boydens, afgestudeerd in 1990
Master of Science in de Ingenieurswetenschappen: Bouwkunde

gedelegeerd bestuurder

Het dromen ben ik nooit verleerd. Als tiener kon je mij buiten de schooltijd steevast buiten vinden. Bij het ochtendgloren de natuur voelen ontwaken in bos en veld, aan het water vissend of zwemmend op vrije dagen. Zelfs nu nog af en toe, en in mijn studentenperiode tijdens vele gure winternachten turend naar de bewegende tippen van de vislijnen, opgesteld op een staketsel of een pier. Helemaal niet als eenzaat, wel wat pallieterend en vol verwondering ontdekkend ben ik doorheen mijn jeugd gegroeid, als jongste zoon van drie. Het Sint-Pieterscollege in Blankenberge, Sint-Lodewijks in Brugge, eerst Latijn-Grieks wat me waanzinnig kon boeien, maar dan veranderd naar Latijn-wiskunde op smeken van grote broer die al begonnen was aan geneeskunde in Leuven: “ zonder die wiskunde bouw je nu al een kooi, Wim”. Een wijze raad, het veranderen van richting was wel even hard doorbijten, maar enkele jaren later stond ik voor de voor mij te vroege en te brede keuze… Voor mij waren begrippen als uitdaging, vrijheid en natuur zo essentieel, maar dit concreter vertalen dan “wetenschap en techniek” kon ik voor mezelf echt niet. Maar de uitdaging van het ingangsexamen burgerlijk ingenieur stimuleerde me wel, en als het me zou lukken kon de opleiding nadien nog vele kanten uit…

 

Het dromerige karakter maakte me helemaal niet de ideale student, maar de telkens opnieuw uitdagende prikkel in de opleiding hield me net voldoende bij de les. Eerder figuurlijk dan.

Naarmate de opleiding zich concretiseerde - bouwkunde leek mij de meest tastbare en creatieve richting - werd de passie alsmaar sterker. In het afstudeerjaar vloeiden de vele soms doorworstelde vakken van de opleiding als een mooie puzzel in elkaar. Heel voelbaar was toen al dat de opleiding mij vooral de vaardigheid had opgeleverd om met technische kennis om te gaan en wat dan ook te ondernemen… vrijheid.

 

Mijn vader was toen, met enkele medewerkers, ontwerper van technische installaties in gebouwen. Ik had eigenlijk niet echt de intentie om in de voetsporen van mijn vader te treden. Een paar uitdagende vraagstukken legde hij mij evenwel voor, ik was toen volop aan het solliciteren, en die hebben me zo geboeid, me uitgedaagd en me doen verdiepen in een prachtige discipline…

Samen met mijn broer hebben we het bedrijf in twintig jaar tijd uitgebouwd tot een toonaangevend ingenieursbureau in energie en techniek met 65 medewerkers. De boeiende evolutie van het steeds verder optimaliseren van energiegebruik in duurzame gebouwen en de hoogperformante en hernieuwbare technologieën die hiervoor ingezet worden zijn mijn uitdagende landschap en ontwikkelingsterrein geworden, waarbij we actief zijn in nagenoeg alle West-Europese landen en recent ook in Zuidoost-Azië.

 

Disciplineoverschrijdend en samen conceptueel denken, sturen en ontwerpen met architecten, bouwheren, ingenieurs …is zowat mijn kerntaak. Sinds 1999 ben ik ook gastprofessor aan de UGent, in de opleiding ingenieur-architect, en dit heeft de affiniteit met onderzoek sterk aangewakkerd. Intern en extern op zoek gaan naar innovatie, een toekomstblik op duurzaamheid durven vormen en implementeren in de ontwerppraktijk, interactie met studenten en Belgische en buitenlandse wetenschappers, het aansturen van de jonge ingenieurs in ons eigen bedrijf…de veelzijdigheid van mijn job is een vervulde droom geworden.

En het aankunnen van die veelzijdigheid is in belangrijke mate de verdienste van mijn opleiding.

 

In ons bedrijf is dit ook merkbaar, al heb je  persoonlijk de kwaliteiten, deze opleiding verhoogt duidelijk je slagkracht en je inzetbaarheid. Ook de toename van vrouwelijke ingenieurs juich ik toe, want ik ontwaar door hen een duidelijke meerwaarde voor het beroep. Wat mij betreft, van zodra je een gezonde affiniteit met wetenschap hebt en jezelf ziet als een sterke denker met wat wilskracht dan is de opleiding burgerlijk ingenieur in Vlaanderen een passende uitdaging met breed perspectief.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?