DANICA D'HONT

"Veel succes gewenst en ga ervoor!"

Danica D'hont, afgestudeerd in 2014
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Bedrijfskundige systeemtechnieken en operationeel onderzoek

Applicatiebeheerder

Eén van de grootste doelen van informatica in ziekenhuizen is het garanderen van een betere continuïteit. Op deze manier wordt informatie vlugger doorgespeeld aan de bestemmeling (arts, verpleegkundige, ...). Dit wordt gedaan door het beheer en de optimalisatie van alle toepassingssoftware binnen het ziekenhuis enerzijds en het ondersteunen van de eindgebruikers anderzijds. Gedurende mijn job kom ik in aanraking met alle diensten van het ziekenhuis, zoals operatiekwartier (technologie tijdens de operaties en monitoring), medische beeldvorming (raadplegen van digitale beelden), technische dienst (voorraadbeheer),... Het leuke aan deze job vind ik dat ik door mijn technische vaardigheden toch ook bijdraag aan een betere zorg voor de patiënt.

Tijdens mijn middelbare studies heb ik de richting wetenschappen-wiskunde gevolgd. Mijn interesse voor wetenschap en techniek is door deze studiekeuze aangewakkerd. Oorspronkelijk heb ik getwijfeld tussen ingenieur en geneeskunde. De doorslag voor mijn keuze als ingenieur is er gekomen door de grotere interesse in techniek. Door mijn huidige job ben ik als ingenieur werkzaam in een omgeving waar medische zorg centraal staat.

Als student burgerlijk ingenieur had ik het idee dat je door het diploma burgerlijk ingenieur heel veel mogelijkheden hebt in verschillende sectoren. Ik denk er zeker nog altijd hetzelfde over. In de eerste jaren ligt de focus sterk op het analytische denken, gedurende de masterjaren wordt dit versterkt door middel van projecten al dan niet in samenwerking met bedrijven en onderzoekscentra.

Aangezien ik nog niet zo lang geleden ben afgestudeerd, ben ik vooral trots op mijn masterproef. Mijn thesis: "kritische studie van de bedbezetting in een Algemeen Ziekenhuis (AZ Sint Lucas, Gent) en analyse van de patiëntendoorstroom van de spoed" heeft ervoor gezorgd dat ik inzicht gekregen heb in de complexe werking van een ziekenhuis. Hierdoor is mijn ambitie aangewakkerd om als burgerlijk ingenieur te werken in een ziekenhuis. Deze masterproef had als algemeen doel het verhogen van de efficiëntie van het ziekenhuis. In deze periode van mijn masterproef ben ik met verschillende actoren in aanraking gekomen zoals: verpleegkundige, personeel van schoonmaak, personeel technische dienst, artsen en directie. Als je achteraf verneemt dat er een paar voorstellen van jouw conclusie effectief zijn geïmplementeerd in het ziekenhuis, dan heb je toch enige trotsheid.

Het is niet alleen intelligentie die zal bepalen als je al dan niet slaagt, maar vooral de combinatie met een grote portie wilskracht en doorzettingsvermogen zijn onontbeerlijk.

Tijdens mijn studententijd heb ik vooral een enorme samenhorigheid ervaren met mijn mede-studenten. We hebben heel veel tijd samen gebracht, doordat we toch wel drukke uurroosters hebben, zeker als je het vergelijkt met sommige andere richtingen. Mede dankzij de studentenvereniging VTK die zorgde voor de nodige ontspanning op vlak van cultuur (filmavonden, musea bezoeken,..), sport (lopen rond watersportbaan, verschillende tornooien,...) en uitgaansmogelijkheden.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?