GRIET VAN CAENEGEM
Griet Van Caenegem, afgestudeerd in 1994
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Toegepaste natuurkunde
Ik heb nooit getwijfeld toen ik 18 was. Ik zou de opleiding burgerlijk ingenieur proberen en als het echt niet zou lukken, zag ik nog wel andere uitwegen. Ik zie nog altijd de meest uitgebreide jobmogelijkheden voor iemand met een diploma van ingenieur op zak. Er gaan zoveel deuren open. De job is zo boeiend en kan zo gevarieerd zijn. Je krijgt vaak veel verantwoordelijkheden maar ook vrijheden. Doen!
Ik ben afgestudeerd in 1994 als burgerlijk natuurkundig ingenieur. Het solliciteren startte reeds voor de eindexamens en ik mikte op de job van procesingenieur bij Alcatel Microelectronics (nu ON Semiconductor) te Oudenaarde. Succesvol in de selectie en in de eindexamens ging ik er ook reeds in juli 1994 aan de slag. Drie jaar later kreeg ik de job van Support Supervisor aangeboden, waardoor ik meteen de leiding had over 5 ingenieurs en 10 techniekers. Het was een interessante job in een zeer boeiende omgeving.
Ik had ook in 1994 mijn kans gewaagd bij de vergelijkende examens van de Europese Commissie. In december 2000 werd ik uitgenodigd voor een interview bij de Europese Commissie en in juni 2001 ben ik er gestart als 'Scientific Officer' in de groep van micro- en nanosystemen binnen het Directoraat- Generaal dat instaat voor het Europees onderzoeksprogramma in de domeinen van Informatie en Communicatietechnologieën. De job bestaat erin de strategie en onderwerpen voor toekomstig onderzoek te definiëren. Daarnaast volgen we ook tal van Europees gesubsidieerde projecten op. Het is een zeer internationale omgeving met vele uitdagingen maar totaal verschillend van de productieomgeving die ik bij Alcatel kende. In 2008 en 2009 was ik heel actief in de coördinatie van het onderzoek voor de elektrische wagen en van 2010-2012 in het domein van e-Gezondheid.
In juli 2012 leidde ik een team van 10 mensen in een meer strategische unit. De unit heeft de missie van coördinatie en optimalisatie van de verschillende processen die van toepassing zijn in het managen van een Europees project, gaande van wettelijke, operationele tot IT ondersteuning. We hebben actief bijgedragen tot the definitie en implementatie van het Europees onderzoeksprogramma Horizon2020, dat loopt van 2014-2020. Mijn volgende management stap kwam er in 2015. Ik ben nu adjunct afdelingshoofd 'administratie en financien' van ICT projecten in the domeinen : e-gezondheid, active and healthy aging, E-government, cybersecurity, energy & environment.
Ik krijg er veel verantwoordelijkheden en mogelijkheden. Als instelling mag het wel een monster lijken maar in onze jobs kunnen we het verschil maken. Het gaat om strategie, om implementatie maar vooral om mensen. Het zijn drukke maar leuke werkdagen.
En het valt best te combineren met het leven als moeder en echtgenote van een bouwkundig ingenieur. De leeftijd van de kinderen kan een grote rol spelen bij het maken van keuzes. De kinderen zijn nu zelfstandig en dit is combineren met een functie met meer verantwoordelijkheid. De organisatie houdt hier rekening mee en is respectvol naar iedereen. Thuiswerken behoort ook tot de mogelijkheden.
Eén van hen
Mijn opleiding tot ingenieur is voor mij van cruciaal belang geweest. Bij Alcatel zijn heel veel ingenieurs en masters wetenschappen aan het werk, maar als ingenieur kon je het toch net dat beetje verder schoppen. Bij de Europese Commissie heb ik ook heel veel collega-ingenieurs in technische en in management functies en in mijn onderzoeksdomeinen kwam ik vaak in contact met ingenieurs in het bedrijfsleven. De inzichten die je als ingenieur aangeleerd krijgt, komen zeer goed van pas in een leidinggevende functie.
Het belang van een stage
Na mijn tweede jaar heb ik een buitenlandse stage van 2 maanden gedaan in Grenoble. Na het 4de jaar heb ik een zomerstage gedaan bij IMEC. Door mijn prestaties tijdens de stage kreeg ik het daaropvolgende jaar een doctoraatsplaats aangeboden. Mijn stages, die toch wel een extra engagement vroegen, hebben mij zeer veel geholpen bij het vinden van een job na de studies. Het komt ook alvast de talenkennis ten goede, wat in de ingenieursopleiding toen niet echt aan bod kwam.
Ik heb 5 jaar 'op kot' gezeten in Gent en zo dus zelfstandigheid verworven en genoten van de studententijd. Als ik mij ergens voor engageer, dan ga ik er ook voor. Als ik iets wil bereiken dan zal ik daar heel veel voor doen en tot hiertoe ben ik daar altijd al aardig in geslaagd.
Mijn stages, die toch wel een extra engagement vroegen, hebben mij zeer veel geholpen bij het vinden van een job na de studies. Als ingenieur krijg je zoveel aangereikt dat je in heel veel organisaties heel inzetbaar bent, van hoog technische tot management functies