EVA STURTEWAGEN

"Er is geen typisch ‘burgerlijk ingenieursberoep’, je kunt erna nog alle kanten uit."

Eva Sturtewagen, afgestudeerd in 2006
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Toegepaste natuurkunde

Op dit moment ben ik een manager bij Bain & Company, een wereldwijd consulting bureau. Bain adviseert management teams over hun belangrijkste strategische vragen: hoe moeten we groeien, welke uitbreidingen kunnen we doen, waar moeten we besparen, wat is de juiste structuur voor de organisatie, …

 

Dat ik zou kiezen voor een carrière in management consulting, had niemand ooit kunnen voorspellen. Er was helemaal geen voorbedachte rade of op voorhand uitgestippeld plan, maar bij het achterom kijken zit er wel een zekere logica in.

 

De keuzes die ik gemaakt heb, van jongs af aan, op de universiteit en nu ook tijdens mijn carrière, zijn altijd gebaseerd op 3 criteria:

Kan wat ik studeer of doe me altijd blijven boeien: is het een keuze die voldoende uitdagend is en waarbij ik blijf bijleren?

Is de keuze die ik neem de keuze die de meeste opties openhoudt voor de toekomst?

Kan ik bij de mensen met wie ik werk of studeer, mensen vinden die mijn vrienden kunnen zijn, die me inspireren?

 

Met deze onbewuste richtlijnen, ben ik na mijn 2 laatste jaren in wiskunde-wetenschappen, begonnen aan burgerlijk ingenieur: vooral omdat wetenschappen me boeiden en omdat deze studie me niet teveel in een bepaalde richting duwt. Er is geen typisch “burgerlijk ingenieursberoep”, je kunt erna nog alle kanten uit.

 

Na 2 jaar, heb ik gekozen voor toegepaste natuurkunde: de meeste wetenschappelijke richting en waarschijnlijk ook weer de minst beroepsspecifieke opleiding. Op dat moment was ik nog helemaal overtuigd dat ik heel mijn leven als wetenschapper zou werken.

 

Tijdens mijn studies heb ik veel en goed gestudeerd, zoals waarschijnlijk de overgrote meerderheid van alle studenten daar, maar ik was ook heel betrokken bij andere activiteiten. Ik ben lid geweest van BEST (Board of European Students of Technology): eerst gewoon als deelnemer aan zomercursussen in Griekenland en Frankrijk, erna in de lokale groep in Gent en op het einde als internationaal secretaris van de organisatie, die op dat moment al meer dan 60 universiteiten telde. Gemotiveerd door de vele internationale ervaringen en vriendschappen, heb ik mijn laatste jaar gestudeerd aan de Technische Universiteit van Wenen, tijdens een  Erasmus-uitwisseling.

 

Mijn studies, waardoor ik nog analytischer en meer gestructureerd leerde denken en snel grote hoeveelheden nieuwe informatie leerde te verwerken, en mijn internationale activiteiten, waarin ik grote evenementen organiseerde, groepen coördineerde en beslissingen leerde nemen, hebben me gebracht naar mijn huidige job. Ik had het perfecte profiel voor een management consultant, een job die ik al 7 jaar met veel plezier en energie doe.

Op dit moment ben ik in Chicago, waar ik een team van 5 consultants uit België, India en de VS aanstuur. We helpen een internationaal voedingsmiddelenbedrijf met het structureren van hun wereldwijde organisatie, zodat zij hun uitgestippelde strategie kunnen uitvoeren op een snelle, efficiënte en succesvolle manier.

 

Zolang ik geen gezin heb, kies ik ervoor nog even naar alle uithoeken van de wereld te gaan en met verschillende klanten en teams te werken. Maar erna geeft Bain ook de mogelijkheid om meer vanuit België te werken, zowel voor klanten als op interne projecten.

 

Naast het werk, speel ik nog steeds veel muziek, een hobby die ik begonnen ben als kind: ik ga bijvoorbeeld nog elke zomer op masterclass kamermuziek. Samen met mijn broers en zus, heb ik ook een muziekfestival opgericht in de gemeente waar ik woon in Brussel.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?