CHRISTOPHE VANDEKERCKHOVE

"Volg je passie!"

Christophe Vandekerckhove, afgestudeerd in 2003
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Wiskundige ingenieurtechnieken

Specialist Operationeel Onderzoek

Momenteel ontwikkel ik in een team van een dertigtal burgerlijk ingenieurs wiskundige modellen om allerlei bedrijfsprocessen te optimaliseren. Dit gaat van technische en fysische processen, zoals wat er zich allemaal in de hoogovens afspeelt, tot logistieke en planningsgerelateerde problemen om de fabriek maximaal te laten renderen. Het feit dat de staalindustrie een kapitaalsintensieve industrie is, betekent in de praktijk dat we vaak vele miljoenen euro per jaar kunnen uitsparen door ergens een verbetering van een paar procent aan te brengen. Uiteraard hebben we met ons team ook een sterke impact op aspecten zoals de kwaliteit van het staal en effecten op het milieu. Elk geslaagd project geeft dan ook een grote voldoening!

Al sinds mijn kindertijd ben ik gepassioneerd en verwonderd door wetenschap en techniek. Zo was ik tijdens mijn vrije tijd actief in een jongerenvereniging voor sterrenkunde, knutselde ik zelf radio’s in elkaar op basis van wat huishoudmateriaal, of voerde ik samen met enkele vrienden experimentjes uit in een zelf opgezet chemisch laboratorium. Toen ik 15 werd, wilde ik wel eens leren hoe een vliegtuig nu écht vliegt, iets wat er een jaar later voor zorgde dat ik op dat moment even de jongste piloot van het land werd.

Op basis van mijn interesses, lagen de diverse studiekeuzes die ik moest maken voor de hand: wiskunde-wetenschappen in het middelbaar onderwijs en nadien burgerlijk ingenieur in Leuven. Al moet ik bekennen dat ik ook even twijfelde om zuivere wiskunde of fysica te studeren. Uiteindelijk koos ik toch voor ingenieur omdat deze opleiding me breder leek en ik zo meer opties openhield naar de toekomst toe.

Na mijn kandidatuursjaren (nu heb je 3 bachelor- en 2 masterjaren in je opleiding, vroeger waren er 2 kandidatuurs- en 3 ingenieursjaren, n.v.d.r.) koos ik voor wat tegenwoordig de master 'Wiskundige Ingenieurstechnieken' heet. Ik voelde toen namelijk al aan hoe krachtig het is om, naast een brede wetenschappelijke achtergrond, ook de nodige kennis te hebben van computers en informatica, en hoe je deze kan gebruiken om technisch-wetenschappelijke problemen op te lossen door de juiste wiskundige algoritmes te gebruiken. Om me nog wat verder te verdiepen in deze materie heb ik daarna ook nog een aanvullende doctoraatsstudie uitgevoerd rond de numerieke simulatie van meerschalige systemen.

Als ik er nu op terugkijk, dan bevestigt mijn huidige job dat mijn visie over het belang van computers en wiskundige algoritmes in industriële en wetenschappelijke omgevingen correct was. De opleiding Wiskundige Ingenieurstechnieken was trouwens ook de perfecte voorbereiding op de uitdagingen waar ik nu dagelijks mee geconfronteerd word: een combinatie van wetenschap/techniek, wiskunde en informatica.

Volg je passie!

Zelf zou ik zeker meteen opnieuw dezelfde studiekeuze maken. Voor wie gepassioneerd is door wetenschap en techniek, en bovendien ook graag met mensen samenwerkt, is een richting als burgerlijk ingenieur écht een aanrader. Het feit dat de opleiding erg breed is, geeft je ook veel mogelijkheden naar de toekomst toe. In een groot bedrijf als ArcelorMittal uit zich dat bijvoorbeeld in het feit dat je gedurende je volledige loopbaan om de paar jaar een functie met een totaal andere jobinhoud kan kiezen. Dit houdt de job boeiend en afwisselend, waardoor je continu kan blijven groeien en evolueren. Volgens mij een van de succesrecepten om gelukkig door het leven te gaan!

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?