BART CREMERS

"Sta niet te lang stil bij het succes van vandaag, maar stel jezelf steeds weer opnieuw de vraag wat je over het hoofd gezien kan hebben. Neem die gewoonte op in je DNA, dan word je de geknipte ingenieur!"

Bart Cremers, afgestudeerd in 2005
Master of Science in de ingenieurswetenschappen: Elektrotechniek - optie elektronica en geïntegreerde schakelingen

CMOS Image Sensor ontwerp ingenieur

Ik ben verantwoordelijk voor het ontwerp en de implementatie van de CMOS-beeldsensorproducten van de toekomst. De CMOS-technologie gebruikt silicium als grondstof en heeft voor ons de belangrijke eigenschap dat ze ons in staat stelt om licht om te zetten in een elektrische spanning.

Sinds de opkomst van het digitale tijdperk heeft de CMOS-technologie, binnen het domein van de beeldvorming, langzaam maar zeker de analoge film van zijn voetstuk verdreven.

Vandaag is iedereen vertrouwd met de vele toepassingen van deze technologie. Denken we maar aan digitale fototoestellen en smartphone camera's.

De toepassingsgebieden gaan echter verder dan dat. Zo worden digitale beeldsensoren ook ingezet in de ruimtevaart, voor medische beeldvorming, bij televisie- en filmproducties, in flitscamera's, kortom ze zijn vaak dichterbij dan je zou denken.

Bovendien zijn er nog vele groeimogelijkheden die gepaard zullen gaan met de voorspelde evolutie naar 'the Internet of Things'. Daarin zal alles met elkaar verbonden zijn en vele toepassingen als robotica, drones, zelfrijdende auto's, ..., zullen daarin gebaat zijn met een deftig stel digitale 'ogen'.

Onze divisie in Mechelen is sinds begin 2000 pionier in het ontwerp van CMOS-beeldsensorproducten en heeft daarbij voornamelijk faam verworven in het ontwerp van zogenaamde 'high-speed' sensoren. Deze zijn in staat om zeer veel beelden per seconde op te nemen en te verwerken, zodanig dat - wanneer deze worden afgespeeld aan normale snelheid (25 fps) - de alom bekende slow motion effecten verkregen worden.

Voor mij was de voornaamste reden om voor een ingenieursstudie te kiezen mijn interesse in wiskunde en wetenschappen gecombineerd met het verlangen om de huidige technologieën te begrijpen, en hopelijk - op termijn - aan die van morgen mee te kunnen werken.

Op het vlak van werkinvulling mag ik niet klagen, want tot op de dag van vandaag doe ik mijn job met zeer veel plezier en engagement. Na mijn studies heb ik er dan ook bewust voor gekozen om eerst werk te gaan zoeken binnen het vakgebied van mijn studiedomein, en ik kan alleen maar gelukkig zijn dat dit gelukt is.

De job is bijzonder uitdagend en leerrijk, op technisch vlak maar ook wat betreft omgaan met mensen en verschillende culturen, je weg vinden binnen een bepaalde bedrijfsstructuur, leren omgaan met tijdsdruk zonder daarbij in te binden aan afgeleverde kwaliteit,...

Daarnaast doet het enorm deugd wanneer je je inspanningen beloond ziet, niet enkel met een deftig salaris, maar vooral door gemeende appreciaties vanwege klanten of wanneer je je bedrijf de financiële vruchten ziet plukken van de producten waaraan je hebt meegewerkt.

Ik ben als leidinggevend ontwerper betrokken geweest bij de realisatie van volgende producten:

Een Full-HD sensor aan 1500 beelden/sec. en 60dB dynamisch bereik. Video gemaakt met deze sensor: https://vimeo.com/53914149

Een Ultra-HD sensor aan 1000 beelden/sec. en 72 dB dynamisch bereik. Video gemaakt met deze sensor: https://www.youtube.com/watch?v=13wt6cmCRK0

Heb je een gezonde interesse in wiskunde en wetenschappen, en voel je meer in het algemeen de honger om je te verdiepen in technische problemen om tot (betere) oplossingen te komen, twijfel dan niet en kies voor een ingenieursstudie.

Mijn studententijd was cruciaal in mijn ontwikkeling als mens, niet enkel op het gebied kennis, maar zeker en misschien nog belangrijker op het vlak van persoonlijkheid en in de evolutie naar zelfstandigheid. Voor mij is deze weg niet altijd zonder kleerscheuren gepasseerd en ik ben al eens van het kortste pad afgedwaald, maar soms is de afgelegde weg minstens zo belangrijk als de reisbestemming.

Een figuurlijk omschreven tip: Laat je niet afschrikken door de hoogte van de berg. Kijk niet te vaak omhoog want dat kan al snel verlammend werken. Kijk daarentegen naar de realiteit van het hier en nu, maar dwing jezelf wel vooruit te gaan. Neem stap voor stap, met haalbare tussendoelen, dan komt die bergtop heus wel een keer in zicht.

VOLGENDE GETUIGENISSEN INTERESSEREN JOU MISSCHIEN OOK?